niedziela, 5 lutego 2012

Co przyżądzić na impreze taneczną??

TACKA fASZEROWANYCH POMIDORÓW
  • 20 niedużych twardych pomidorów
  • Farsz I: 25 dag bryndzy
  • 2 puszki wędzonych szprotek
  • 3-4 dymki
  • czarny piepsz
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • Farsz II: 5 łyzek kukurydzy konserwowej
  • dwie łodygi selera naciowego
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 3 łyżki kiełków soi
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyzki majonezu
  • curry
  • sól
Sposób przygotowania:
Najpier myjemy pomidory  nastempnie je osuszamy , z karzdego  ściąć czubek oraz wydrążyć środek. Brynzę rozetrzeć ze szprotkami na gładką masę wymieszać z posiekaną na drobno dymką doprawić pieprzem. Seler naciowy obieramy z włókien  Ananasa drobniutko kroimy , kiełki sparzyć  osączyć i posiekać ,mieszamy z kukurydzą i majonezem doprawiamy solą oraz curry. Pomidory nadziewamy przygotowanymi farszami  i dekorujemy brynzą ,oliwką i kukurydzą . Na końcu układamy na tależu lub pułmisku  który też możemy do okoła udekorować np. kroplami oliwy z oliwek i papryką w proszku


AWANTURKA
Składniki:
  • 30 dag bryndzy
  • 10 dag rokpolu
  • 10 dag białego sera
  • 2 puszki sardynek w oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 kiszone ogórki
  • 3-4  posiekanych dymek (z połowa szczypiorku)
  • mielona papryka ostra
  • sól
Sposób przyżądzenia : kruszymy rokpol nastempnie mieszamy sardynki (z olejem) z pokruszonym rokpolem i białym serem na jednolitą gładką masę. Masło z bryndzą  utrzeć na puch i wciąż ucierając dodawać ser ze sardynkami . obieramy i drobno kroimy ogórki .drobno pokrojone ogórki oraz dymkę dodajemy do powstałej pasty doprawiamy do smaku solą i papryką  wstawiamy na 2-3 godz do lodówki. podawać z pumperniklem , razowcem lub paluszkami.


PALUSZKI GRISSINI Z PROSCIUTTO
Składniki:
  1. 20 paluszków grissini
  2. 20 plastrów szynki prosciutto lub polskiej surowej wędzonej
  3. 1/2 szklanki startego parmezanu
  4. pojemniczek rukoli
  5. 2 łyzki masła lub majonezu
Sposób przygotowania:
na plastrach szynki rozkładamy po 2-3 listków rukoli. paluszki smarujemy masłem albo majonezem (według uznania) do połowy długości obtoczyć w parmezanie i częśc pokrytą serem owijamy szynką z rukolą

SAŁATKA Z BOCZNIAKÓW I GROSZKU
Składniki:
  1. 50 dag boczniaków
  2. 2 puszki groszku
  3. brokuł
  4. 3-4 łodygi selera naciowego
  5. słoik węgierek w occie
  6. 2 łyżki szczypiorku
  7. sól
sos:
  1. 5 łyżek majonezu
  2. jogurt naturalny
  3. łyżeczka musztardy miodowej
  4. sól
  5. pieprz
Sposób przygotowania:
grzyby oczyszczamy płuczemy i gotujemy 20 min w osolonym wrządku. nastempnie osączamy, studzimy i kroimy w paski. Brokuł gotujemy na pół twardo dzielimy na różyczki. Seler myjemy i obieramy z włókien a nastempnie kroimy w cieńkie plasterki. Śliwki kroimy w paski. Przygotowane składniki łączymy ze sobą i dodajemy osączony groszek. Przyżądzamy sos z majonezu, jogurtu,musztardy, soli i pieprzu. sałatke polewamy sosem mieszamy i posypujemy szczypiorkiem.

TARTINKI Z ŁOSOSIEM
Składniki:
  • 10 dużych kromek przennego chleba
  • 10 plasterków wedzonego łososia
  • łyżka masła
  • łyżka sosu z cytryny
  • sół
  • pieprz
Do przybrania:
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • czubata łyżka majonezu
  • koperek
Sposób przygotowania:
Będziemy ptrzebować foremki o średnicy ok. 4 cm. Wykrawujemy z kromek 20 krążków. Masło ucieramy z sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy krążki z pieczywa. plasterki łososia kroimy na połówki, zwijamy w rulonik, układamy na pieczywie, przybieramy chrzanem z majonezem i koperkiem.

PALUSZKI RYBNE W SOSIE POROWO-POMIDOROWYM
Składniki:
  1. 2 opakowania mrożonych paluszków z mintaja
  2. olej do smarzenia
  3. 2 pęczki posiekanej pietruszki
Sos:
  1. 3 duże pory
  2. 2 cebule
  3. 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  4. łyżka przypraw do zup
  5. łyżeczka słodkiej papryki
  6. łyżeczka przyprawy włoskiej i cukru
  7. 4 łyżki oleju
  8. 3 gożdziki
  9. 3 łyżki rodzynek
  10. pieprz
  11. sól
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w pół plasterki, jasne części porów- w cienkie plasterki płuczemy, osączamy, wrzucamy do rondla, wlewamy olej , dodajemy kilka łyżek wody i dusimy na małym ogniu.Jak pory icebula staną się szkliste wlewamy rozpuszczony w szklance gorącej wody koncentrat, dodajemy sparzone w cześniej rodzynki, przyprawy i ponownie wszystko razem dusimy ok. 10 min. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Rybę zrumieniamy z obu stron  na mocno rozgrzanym tłuszczuale podczas zrumieniania zmniejszamy gaz smażymy rybkę ok. 6-8 min. układamy paluszki na półmisku zalewamy sosem i posypujemy połową natki Gdy ostygnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Podajemy nastempnego dniaposypujemy resztą natki i do tego możemy podać ogórki konserwowe

SAŁATKA Z OWOCÓW MORZA
Składniki:
  • opakowanie(25 dag) mrożonych paluszków krabowych
  • 20 dag mrożonych krewetek
  • słoik muli w zalewie octowej (20 dag)
  • cebula
  • pomidor
  • ogórek zielona papryka
Sos:
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka octu winnego
  • sól 
  • pieprz 
Sposów wykonania:
Łączymy ze sobą składniki sosu i mieszamy. Warzywa oczyszczamy i myjemy nastempnie je kroimy w kostkę. Rozmrożone paluszki krabowe i krewetki przelewamy zimną wodą osączamy. Paluszki kroimy w plasterki a muszle osączyć z zalewy. teraz tylko trzeba wszystko razem wymieszać i polać sosem.

BORGACZ
Składniki:
  • 1kg wołowiny bez kości
  • po30 dag selera, marchewki, pietruszki i pieczarek
  • mała puszka groszku
  • 3 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • pół strąku papryki zielonej, żółtej i czerwonej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy pieprz cayenne
  • sól
Sposób przygotowania:
Wołowinę kroimy na cienkie paski a marchewkę i pietruszke w słupki, cebulę w kostkę. mięso i warzywa krutko podsmarzamy na połowie rozgrzanej oliwy przykrywamy następnie wlewamy szklankę wrządku i dusimy aż mięso będzie prawie miękkie(ok. 50-60 min.) na pozostałej oliwie smarzymy pieczarki pokrojone w plastry, przekładamy do rądla. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i paprykę  oraz keczup, groszek i koncentrat przyprawić solą , pieprzem  cayenne. Wszystko dobrze wymieszać i dusić jeszcze 10-15 min. Podajemy z pieczywem.

1 komentarz:

  1. Madzia,zlituj się,blog ciekawy,ale popraw te błędy ortograficzne.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń