poniedziałek, 20 lutego 2012

Ziemniaki troche inaczej;-)

ZIEMNIAKI Z CZOSTKIEM
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • śmietanka 30%
  • główka czostku
  • sól
Przygotowanie:
Na początek obieramy i płuczemy ziemniaki. Nastempnie przygotowujemy naczynie żaroodporne lub brytwane, ziemniaki kroimy na plastry wsypujemy do brytwany lub naczynia. Do słoika wlewamy śmietankę i dodajemy zdryczony czosnek i sól, zkrencamy słoik dokładnie wstrząsamy. Śmietanką z czostkiem zalewamy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do180 stopni C. Pózniej wrazie potrzeby można zwiękrzyć temp. Pieczemy aż ziemniaki będą miekkie. Po upieczeniu wyciągamy ipodajemy z jakimś mięsem to według uznania lub same ziemniaki.

NIBY Z OGNISKA
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • sol
  • masło
  • ser
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i płuczemy.  Po osączeniu zawijamy je w folię aluminiową kładziemy na posmarowanej blaszce, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy. W tym czasie jak ziemniaczki się pieką mieszamy ser biały.  Po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na tależyku i osobno do tego podajemy ser, sól, masło.


Reszta ciekawych przepisów na ziemniaczki za niedługo też się ukaże

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz