- 20 niedużych twardych pomidorów
- Farsz I: 25 dag bryndzy
- 2 puszki wędzonych szprotek
- 3-4 dymki
- czarny piepsz
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- Farsz II: 5 łyzek kukurydzy konserwowej
- dwie łodygi selera naciowego
- 3 plastry ananasa z puszki
- 3 łyżki kiełków soi
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 łyzki majonezu
- curry
- sól
Najpier myjemy pomidory nastempnie je osuszamy , z karzdego ściąć czubek oraz wydrążyć środek. Brynzę rozetrzeć ze szprotkami na gładką masę wymieszać z posiekaną na drobno dymką doprawić pieprzem. Seler naciowy obieramy z włókien Ananasa drobniutko kroimy , kiełki sparzyć osączyć i posiekać ,mieszamy z kukurydzą i majonezem doprawiamy solą oraz curry. Pomidory nadziewamy przygotowanymi farszami i dekorujemy brynzą ,oliwką i kukurydzą . Na końcu układamy na tależu lub pułmisku który też możemy do okoła udekorować np. kroplami oliwy z oliwek i papryką w proszku
AWANTURKA
Składniki:
- 30 dag bryndzy
- 10 dag rokpolu
- 10 dag białego sera
- 2 puszki sardynek w oleju
- 2 łyżki masła
- 2 kiszone ogórki
- 3-4 posiekanych dymek (z połowa szczypiorku)
- mielona papryka ostra
- sól
PALUSZKI GRISSINI Z PROSCIUTTO
Składniki:
- 20 paluszków grissini
- 20 plastrów szynki prosciutto lub polskiej surowej wędzonej
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- pojemniczek rukoli
- 2 łyzki masła lub majonezu
na plastrach szynki rozkładamy po 2-3 listków rukoli. paluszki smarujemy masłem albo majonezem (według uznania) do połowy długości obtoczyć w parmezanie i częśc pokrytą serem owijamy szynką z rukolą
SAŁATKA Z BOCZNIAKÓW I GROSZKU
Składniki:
- 50 dag boczniaków
- 2 puszki groszku
- brokuł
- 3-4 łodygi selera naciowego
- słoik węgierek w occie
- 2 łyżki szczypiorku
- sól
- 5 łyżek majonezu
- jogurt naturalny
- łyżeczka musztardy miodowej
- sól
- pieprz
grzyby oczyszczamy płuczemy i gotujemy 20 min w osolonym wrządku. nastempnie osączamy, studzimy i kroimy w paski. Brokuł gotujemy na pół twardo dzielimy na różyczki. Seler myjemy i obieramy z włókien a nastempnie kroimy w cieńkie plasterki. Śliwki kroimy w paski. Przygotowane składniki łączymy ze sobą i dodajemy osączony groszek. Przyżądzamy sos z majonezu, jogurtu,musztardy, soli i pieprzu. sałatke polewamy sosem mieszamy i posypujemy szczypiorkiem.
TARTINKI Z ŁOSOSIEM
Składniki:
- 10 dużych kromek przennego chleba
- 10 plasterków wedzonego łososia
- łyżka masła
- łyżka sosu z cytryny
- sół
- pieprz
- 3 łyżki startego chrzanu
- czubata łyżka majonezu
- koperek
Będziemy ptrzebować foremki o średnicy ok. 4 cm. Wykrawujemy z kromek 20 krążków. Masło ucieramy z sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy krążki z pieczywa. plasterki łososia kroimy na połówki, zwijamy w rulonik, układamy na pieczywie, przybieramy chrzanem z majonezem i koperkiem.
PALUSZKI RYBNE W SOSIE POROWO-POMIDOROWYM
Składniki:
- 2 opakowania mrożonych paluszków z mintaja
- olej do smarzenia
- 2 pęczki posiekanej pietruszki
- 3 duże pory
- 2 cebule
- 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
- łyżka przypraw do zup
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka przyprawy włoskiej i cukru
- 4 łyżki oleju
- 3 gożdziki
- 3 łyżki rodzynek
- pieprz
- sól
Cebulę pokroić w pół plasterki, jasne części porów- w cienkie plasterki płuczemy, osączamy, wrzucamy do rondla, wlewamy olej , dodajemy kilka łyżek wody i dusimy na małym ogniu.Jak pory icebula staną się szkliste wlewamy rozpuszczony w szklance gorącej wody koncentrat, dodajemy sparzone w cześniej rodzynki, przyprawy i ponownie wszystko razem dusimy ok. 10 min. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Rybę zrumieniamy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczuale podczas zrumieniania zmniejszamy gaz smażymy rybkę ok. 6-8 min. układamy paluszki na półmisku zalewamy sosem i posypujemy połową natki Gdy ostygnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Podajemy nastempnego dniaposypujemy resztą natki i do tego możemy podać ogórki konserwowe
SAŁATKA Z OWOCÓW MORZA
Składniki:
- opakowanie(25 dag) mrożonych paluszków krabowych
- 20 dag mrożonych krewetek
- słoik muli w zalewie octowej (20 dag)
- cebula
- pomidor
- ogórek zielona papryka
- 4 łyżki oliwy
- łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
Łączymy ze sobą składniki sosu i mieszamy. Warzywa oczyszczamy i myjemy nastempnie je kroimy w kostkę. Rozmrożone paluszki krabowe i krewetki przelewamy zimną wodą osączamy. Paluszki kroimy w plasterki a muszle osączyć z zalewy. teraz tylko trzeba wszystko razem wymieszać i polać sosem.
BORGACZ
Składniki:
- 1kg wołowiny bez kości
- po30 dag selera, marchewki, pietruszki i pieczarek
- mała puszka groszku
- 3 cebule
- 3 ogórki kiszone
- pół strąku papryki zielonej, żółtej i czerwonej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy pieprz cayenne
- sól
Wołowinę kroimy na cienkie paski a marchewkę i pietruszke w słupki, cebulę w kostkę. mięso i warzywa krutko podsmarzamy na połowie rozgrzanej oliwy przykrywamy następnie wlewamy szklankę wrządku i dusimy aż mięso będzie prawie miękkie(ok. 50-60 min.) na pozostałej oliwie smarzymy pieczarki pokrojone w plastry, przekładamy do rądla. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i paprykę oraz keczup, groszek i koncentrat przyprawić solą , pieprzem cayenne. Wszystko dobrze wymieszać i dusić jeszcze 10-15 min. Podajemy z pieczywem.
Madzia,zlituj się,blog ciekawy,ale popraw te błędy ortograficzne.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń