Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- śmietanka 30%
- główka czostku
- sól
Na początek obieramy i płuczemy ziemniaki. Nastempnie przygotowujemy naczynie żaroodporne lub brytwane, ziemniaki kroimy na plastry wsypujemy do brytwany lub naczynia. Do słoika wlewamy śmietankę i dodajemy zdryczony czosnek i sól, zkrencamy słoik dokładnie wstrząsamy. Śmietanką z czostkiem zalewamy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do180 stopni C. Pózniej wrazie potrzeby można zwiękrzyć temp. Pieczemy aż ziemniaki będą miekkie. Po upieczeniu wyciągamy ipodajemy z jakimś mięsem to według uznania lub same ziemniaki.
NIBY Z OGNISKA
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sol
- masło
- ser
Obieramy ziemniaki i płuczemy. Po osączeniu zawijamy je w folię aluminiową kładziemy na posmarowanej blaszce, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy. W tym czasie jak ziemniaczki się pieką mieszamy ser biały. Po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na tależyku i osobno do tego podajemy ser, sól, masło.
Reszta ciekawych przepisów na ziemniaczki za niedługo też się ukaże
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz