Składniki:
- 5 jaj
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ocet
- olej
- 2 kostki masła
- cytryna
- budyń duży śmietankowy na 1 litr
- 2,5 szkl. mleka
- 8 łyżek cukru
- 5 żółtek
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po łyżce (żółtka + 1 lyżeczka octu + 1 łyżka oleju ) wymieszać delikatnie w szklance i dodawać do ubitych białek . Żółtka ubić dodać przesianą mąkę ,kakao i proszek lekko wymieszać upiec. 1 szkl. mleka + budyń + żółtka + cukier rozmieszać i zalać resztą mleka gotującego się na małym ogniu. Ugotować krem wystudzić. 2 kostki masła utrzeć dobrze , krem dodawać po łyżce 5 białek ubijamy na sztywno, dodać po 1 łyżce cukru ( 1 szklanka ) ubijamy na parze około 20 min dodajemy sok z 1 cytryny.
Przekładanie: PLACEK + KREM + PIANA +CZEKOLADA + CZEKOLADA TARTA NA WIERZCH
KISIEL KAKAOWY
Składniki:
- mleko 750 cm3
- mąka ziemniaczana 50g
- cukier 10g
- kakao 3g
- masło 15g
wymieszać mąkę ziemniaczaną, kakao z zimnym mlekiem (150cm3) pozostałe mleko zagotować z cukrem. Odstawić zagotowane mleko, połączyć z przygotowaną mieszaniną zagotować. Dodać surowe masło wyporcjować. (składników wystarczy na 5 porcji)
KISIEL KREMOWY
Składniki:
- mleko 750 cm3
- mąka ziemniaczana 50g
- karmel 50g
- masło15g
Mieszamy mąkę ziemniaczaną z zimnym mlekiem (150 cm3). Sporządzamy karmel. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem dodajemy masło i karmel (ciemny). Odstawiamy zagotowane mleko, łączymy z przygotowaną mieszaniną, zagotować. Poporcjować ( składników podanych wystarczy na 5 porcji)
KARMEL
Składniki:
- cukier 30g
- woda 100g
zrumieniamy cukier do ciemnozłocistego zabarwienia mieszając wlewamy wode w dalszym ciągu mieszając zagotować karmel odparować do ok50g
KOKTAJL MLECZNY Z OWOCAMI
Składniki:
- mleko 750cm3
- owoce (świerze lub mrożone)200g
- cukier
owoce płuczemy , osączamy. do mleka dodajemy wszystkie składniki miksujemy i wkładamy do lodówki żeby oziębić koktajl. ( składniki na 4 porcje)
GALARETKA KARMELOWA
Składniki: na 4 porcje
- mleko 750 cm3
- cukier 50g
- żelatyna 20 g
Z cukru i wody sporządzamy karmel. namaczamy żelatynę po namoczeniu rozpuścić w 25 cm3 wody. Podgrzewamy mleko które nastempnie łączymy z żelatyną i karmelem.Porcjujemy
CHŁODNIK Z ZSIADŁEGO MLEKA
Składniki: na 4 porcje
- zsiadłe mleko 1000cm3
- buraki 250g
- ogórki świerze 200g
- szczypiorek 20g
- koperek 10g
- jaja 4 szt. 200g
- czosnek 3 ząbki
- sól i cukier do smaku
Myjemy buraki nastempnie je gotujemy ( w skurce), obieramy zcieramy na tarce na dużych oczkach. Myjemy ogórki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Szczypiorek i koper drobno siekamy a czosnek rozcieramy. Mleko z siadłe roztrzepujemy dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy i schładzamy. Podawac z połową jajka ugotowanego na twardo.
KOKTAJ POMIDOROWY
Składniki: na 5 porcji
- kefir 500cm3
- sok pomidorowy 500cm3
- koperek 20g
- sól, cukier do smaku
Siekamy drobno koperek. Miksujemy kefir i sok pomidorowy. Dodajemy koperek przyprawiamy i oziębiamy.
KOKTAJL OWOCOWY
Składniki: na 4 porcje
- jogórt naturalny 750 cm3
- owoce jagodowe (świerze lub mrożone) 200g
- cukier 10g
owoce oplkać osączyć. Do mleka dodajemy owoce i cukier miksujemy i oziębniamy.
BITA ŚMIETANA Z OWOCAMI
Składniki: na 5 porcji
- śmietanka 30% 250g
- cukier 10g
- owoce 500g ( świerze, mrożone lub z syropu)
Owoce układamy w kompotjerkach. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę a nastepnie dekorujemy nia owoce.
KREM SUŁTAŃSKI
Składniki: na 5 porcji
- śmietanka 30% ubita zcukrem 365 g
- kakao 10g
- rodzynki 50g
- migdały 25g
- bezy ( 10 szt.) 50g
Ubijamy śmietankę z cukrem. Myjemy i osączamy rodzynki. Migdały kroimy na drobne paski. Śmietankę dzielimy na pół do jednej połowy dodajemy rodzynki i migdały ale tylko część bo drugą cześć rodzynek i migdałów zostawiamy na udekorowanie na wierzchu. Drugą połowe śmietanki mieszamy z kakao. Na dno pucharków kładziemy bezy następnie śmietankę wymieszną z bakaliamii przybieramy śmietanką kakaową. na końcu posypujemy bakaliami i dekorujemy bezą.
Hej super masz przepisy ... bardzo mi sie podoba ... zapraszam cię także na moje wpisy a oto adres http://mojegotowanieasika20-87.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOj Madzia! z przyjemnoscia bede korzystac z twoich przepisow, zwlaszcza,ze jestem noga do gotowania! mam zaledwie kilka kluczowych dan, ktore sa moja wizytowka, min cykoria w sosie beszamelowym, ale poza tym to kiepsciutko sie prezentuje od tej strony, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń