środa, 15 lutego 2012

Coś nie coś;-)

ŚNIEGI KILIMANDZARO
Składniki:
  • 5 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek  kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ocet
  • olej
  • 2 kostki masła
  • cytryna
KREM
  • budyń duży śmietankowy na 1 litr
  • 2,5 szkl. mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 5 żółtek
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy  na sztywno, dodajemy cukier i po łyżce (żółtka + 1 lyżeczka octu + 1 łyżka oleju ) wymieszać delikatnie w szklance i dodawać do ubitych białek . Żółtka ubić dodać przesianą  mąkę ,kakao i proszek lekko wymieszać upiec. 1 szkl. mleka + budyń + żółtka + cukier rozmieszać  i zalać resztą mleka  gotującego się na małym ogniu. Ugotować krem wystudzić. 2 kostki masła utrzeć dobrze , krem dodawać po łyżce 5 białek ubijamy na sztywno, dodać po 1 łyżce cukru ( 1 szklanka ) ubijamy na parze około 20 min dodajemy sok z 1 cytryny.
Przekładanie: PLACEK + KREM + PIANA +CZEKOLADA + CZEKOLADA TARTA NA WIERZCH

KISIEL KAKAOWY
Składniki:
  • mleko 750 cm3
  • mąka ziemniaczana 50g
  • cukier 10g
  • kakao 3g
  • masło 15g
Sposób wykonania:
wymieszać mąkę ziemniaczaną, kakao z zimnym mlekiem (150cm3) pozostałe mleko zagotować z cukrem. Odstawić zagotowane mleko, połączyć z przygotowaną  mieszaniną zagotować. Dodać surowe masło wyporcjować. (składników wystarczy na 5 porcji)

KISIEL KREMOWY
Składniki:
  • mleko 750 cm3
  • mąka ziemniaczana 50g
  • karmel 50g
  • masło15g
Sposób wykonania:
Mieszamy mąkę ziemniaczaną z zimnym mlekiem (150 cm3). Sporządzamy karmel. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem dodajemy masło i karmel (ciemny). Odstawiamy zagotowane mleko, łączymy z przygotowaną mieszaniną, zagotować. Poporcjować ( składników podanych wystarczy na 5 porcji)

KARMEL
Składniki:
  • cukier 30g
  • woda 100g
Przyżądzenie:
zrumieniamy cukier do ciemnozłocistego zabarwienia mieszając wlewamy wode w dalszym ciągu mieszając  zagotować karmel odparować do ok50g

KOKTAJL MLECZNY Z OWOCAMI
Składniki:
  • mleko 750cm3
  • owoce (świerze lub mrożone)200g
  • cukier
Przyżądzenie:
owoce płuczemy , osączamy. do mleka dodajemy wszystkie składniki  miksujemy i wkładamy do lodówki żeby oziębić koktajl. ( składniki na 4 porcje)

GALARETKA KARMELOWA
Składniki: na 4 porcje
  • mleko 750 cm3
  • cukier 50g
  • żelatyna 20 g
Sposób wykonania:
Z cukru i wody sporządzamy karmel. namaczamy żelatynę po namoczeniu rozpuścić w 25 cm3 wody. Podgrzewamy mleko które nastempnie łączymy z żelatyną i karmelem.Porcjujemy

CHŁODNIK Z ZSIADŁEGO MLEKA
Składniki: na 4 porcje
  • zsiadłe mleko 1000cm3
  • buraki 250g
  • ogórki świerze 200g
  • szczypiorek 20g
  • koperek 10g
  • jaja 4 szt. 200g
  • czosnek 3 ząbki
  • sól i cukier do smaku
Wykonanie:
Myjemy buraki nastempnie je gotujemy ( w skurce), obieramy zcieramy na tarce na dużych oczkach. Myjemy ogórki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Szczypiorek i koper  drobno siekamy a czosnek rozcieramy. Mleko z siadłe roztrzepujemy dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy i schładzamy. Podawac z połową jajka ugotowanego na twardo.

KOKTAJ POMIDOROWY
Składniki: na 5 porcji
  • kefir 500cm3
  • sok pomidorowy 500cm3
  • koperek 20g
  • sól, cukier do smaku
Sposób wykonania:
Siekamy drobno koperek. Miksujemy kefir i sok pomidorowy. Dodajemy koperek  przyprawiamy i oziębiamy.

KOKTAJL OWOCOWY
Składniki: na 4 porcje
  • jogórt naturalny 750 cm3
  • owoce jagodowe (świerze lub mrożone) 200g
  • cukier 10g
Wykonanie:
owoce oplkać osączyć. Do mleka dodajemy owoce i cukier miksujemy i oziębniamy.

BITA ŚMIETANA  Z OWOCAMI
Składniki: na 5 porcji
  • śmietanka 30% 250g
  • cukier 10g
  • owoce 500g ( świerze, mrożone lub z syropu)
Sposób przygotwania:
Owoce układamy w kompotjerkach. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę a nastepnie dekorujemy nia owoce.

KREM SUŁTAŃSKI
Składniki: na 5 porcji
  • śmietanka 30% ubita zcukrem 365 g
  • kakao 10g
  • rodzynki 50g
  • migdały 25g
  • bezy ( 10 szt.) 50g
Przyżądzenie:
Ubijamy śmietankę z cukrem. Myjemy i osączamy rodzynki. Migdały kroimy  na drobne paski. Śmietankę dzielimy na pół do jednej połowy dodajemy rodzynki i migdały ale tylko część bo drugą cześć rodzynek i migdałów zostawiamy na udekorowanie na wierzchu. Drugą połowe śmietanki mieszamy z kakao. Na dno pucharków kładziemy bezy  następnie śmietankę wymieszną z bakaliamii przybieramy śmietanką kakaową. na końcu posypujemy bakaliami i dekorujemy bezą.
Najlepsze Blogi

2 komentarze:

  1. Hej super masz przepisy ... bardzo mi sie podoba ... zapraszam cię także na moje wpisy a oto adres http://mojegotowanieasika20-87.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Madzia! z przyjemnoscia bede korzystac z twoich przepisow, zwlaszcza,ze jestem noga do gotowania! mam zaledwie kilka kluczowych dan, ktore sa moja wizytowka, min cykoria w sosie beszamelowym, ale poza tym to kiepsciutko sie prezentuje od tej strony, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń