Może nie karzdy wie co to jest ocena organoleptyczna, ja np. nie wiedziałam do puki nie wyjaśniła mi tego nauczycielka. Co było bardzo potrzebne do egzaminu na zakończenie szkoły i otrzymania zawodu a także w życiu prywatnym. A więc oceny organoleptycznej środkuw spożywczych dokonuje się za pomocą zmysłów: wechu, wzroku, smaku,dotyku i słuchu.
Za pomocą wzroku oceniamy:
- barwę
- kształt
- wielkość
- przezroczystość
- połysk
- porowatość
- jednorodność struktury
Węch służy do określenia:
Dotykiem sprawdzamy:
- twardość
- elastyczność
- kruchość
- szorstkość
- gładkość
Za pomocą słuchu określamy chrupkość wyrobów, np. ciasta francuskiego albo surowych warzyw.
Smakowitość - jest to ogólne wrażenie powstające w jamie ustnej podczas żucia pokarmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz